Tèxtil Rase - Fàbrica de cultura

La Tèxtil Rase és un equipament cultural i social que fomenta la creació, la formació, i la participació del potent teixit associatiu i cultural de Cardedeu, d'artistes i creadores i de la ciutadania en general.

Inaugurat al gener de 2023, el nou espai s’integra dins la xarxa d’equipaments culturals de Cardedeu. Més de 3.600 m₂ dedicats a la cultura, centrat en les arts escèniques i la cultura comunitària.
Les obres de rehabilitació de la Tèxtil Rase per a usos culturals va començar al setembre de 2019. Des d’aleshores, i amb la parada causada per la pandèmia, s’han fet diverses intervencions per crear grans espais, sales d’exposicions, de circ, de dansa i polivalents, despatxos i punts de trobada.

ELS QUATRE PILARS DE LA TÈXTIL RASE – FÀBRICA DE CULTURA: 

  • Suport a la creació. Una fàbrica oberta a professionals, artistes i amateurs (residències artístiques, assessoraments i espais d’assaig i exhibició).
  • Educació i formació. Un espai d’aprenentatge a través d’escoles de formació de circ, dansa i teatre. Una fàbrica oberta a la formació de la ciutadania i de suports als projectes de la comunitat educativa. 
  • Cultura comunitària. Amb la participació dels agents del territori, un espai per connectar, generar coneixement i impulsar propostes culturals i educatives innovadores (suport tècnic, sales de treball, assaig i difusió).
  • Programació. Arts escèniques, visuals i música pensades per a tots els públics. 

L’EDIFICI
La Tèxtil Rase està classificada com a Bé Cultural d'Interès Local i inclosa en el Pla Especial i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Urbanístic de Cardedeu. L’Ajuntament de Cardedeu va recepcionar-ne una part l'any 2006, es va adequar un espai per al Casal de joves la Fusteria, i l’any 2011 es va estrenar la sala polivalent d’us sociocomunitari després d’obres de reforma i rehabilitació per convertir-la en un nou espai gran i cobert, insonoritzat i climatitzat per fer-hi tot tipus d’activitats. 
L'any 2016 es va actuar a la nau central, rehabilitant-ne l’estructura, la coberta i els tancaments, i se’n va pavimentar l’accés, l’actual plaça de les Dones treballadores. Al setembre de 2019 van començar les obres per transformar els més de 3.000 m² actuals en fàbrica de cultura.

EL DOCUMENTAL
El documental “Tèxtil Rase” es pot veure al canal YouTube de l’Ajuntament de Cardedeu. Gravat durant l’estiu del 2019, just abans de l'inici de les obres de transformació de la Tèxtil Rase en fàbrica de cultura, mostra diàlegs entre persones que van treballar a la fàbrica tèxtil amb persones del món cultural, converses que lliguen el passat i el futur de l'equipament. Hi participen entitats i associacions culturals teixint complicitats, amb la col·laboració de professionals del Cens Cultural de Cardedeu. Està produït per Ràdio Televisió Cardedeu, Mic Grup Audiovisual i l’Ajuntament de Cardedeu. 

A LA TÈXTIL TEIXIM CULTURA!
Una cultura viva, dinàmica, integradora, social, amb valors, amb compromís, de proximitat. La cultura de la gent i de les entitats. La cultura teixida entre tothom

Carrer Llinars, 61 - 08440 Cardedeu - Barcelona
Adreça electrònica: cultura@cardedeu.cat
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 19.01.2024 | 09:43