Parcs i zones verdes

SANT HILARI


És el nom que rep tota la serra nord-est del terme municipal de Cardedeu, al cim de la qual es troba el mas i l’ermita del mateix nom, situats a tres quilòmetres i mig del nucli urbà. Un conjunt de notable interès patrimonial i paisatgístic que convida a la passejada.

La serra de Sant Hilari ha arribat als nostres dies pràcticament sense transformacions i es caracteritza per conreus i bosc mixt, amb poblament escàs i dispers. La serra d’accés i els entorns del mas i l’ermita són avui un testimoni pràcticament verge de les serres i carenes que havien caracteritzat el Vallès Oriental. Al llarg del camí es pot apreciar una gran riquesa de paisatges: des del bosc de pins i alzines fins a camps de conreus, i fins i tot, vinyes.

De tot el paisatge, el que envolta el mas i l’ermita de Sant Hilari és el més destacat: des de l’era del mas es pot gaudir d’una panoràmica fantàstica de tots els camps i serres del voltant, amb Cardedeu al fons.

Al llarg de l’any s’organitzen diversos itineraris i visites; El Museu ofereix visites guiades, prèviament concertades, per a grups organitzats. A més a més, cada any s’hi celebra un aplec, el segon diumenge de gener, i és organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Cardedeu i la Comissió Aplec de Sant Hilari, formada per veïns de l’indret, pagesos i ramaders de la vila.

PARC DELS PINETONS


El Parc dels Pinetons és un parc enmig del nucli urbà que el 1931 va ser adquirit per l’Ajuntament i integrat en el projecte d’urbanització de la zona nord del municipi per l’arquitecte Manuel J. Raspall. Aquest va preferir conservar l’aspecte boscós de la pineda, tret característic del parc, amb més de 270 pins pinyers distribuïts aleatòriament pel parc.

Actualment, sota l’ombra dels pins del Parc, s’hi diferencien diferents zones com les de jocs infantils o parterres replantats amb diferents arbustives com ara estepes (Cistus sp), romaní (Rosmarinus opfficnalis), espígol (Lavandula officinalis) o heura (Hedera helix), Accanthus mollis, Viburnum tinus, abelia grandiflora, Cotoneaster panossus, Nandina domestica, Pyracanta angustifolia entre d’altres que es combinen amb la gespa que regeix la resta del parc.

Actualment el Parc és un es un dels espais públics més freqüentats, també és l’emplaçament on es fan diferents festes i actes públics. Disposa de bancs, taules, fonts, pista de patinatge, atraccions infantils, etc.

Al parc dels Pinetons també s’hi conserva la soca dels Tres Pins, arbre centenari que fou abatut per un temporal el 1963.

PARC DE POMPEU FABRA


El parc de Pompeu Fabra compta amb una diversitat curiosa d’espècies arbòries, ja que va ser fruit de l’aportació de veïns i veïnes així com de diversos viveristes del municipi. Amb l’objectiu d’impulsar-ne l’ús social, al llarg de l’any 2017 s’hi ha fet diverses actuacions com la plantació de 88 arbres de nou espècies diferents.

PARC DE LA FONT DELS OMS


El parc de la Font dels Oms és un parc englobat dins els 8.886,15 m2 del tram de riera que se situa a la part nord del nucli urbà dins de l'àmbit de la riera de Vallforners.

És un espai per a l'educació ambiental on s'hi poden trobar dos ecosistemes diferents, el de l'alzinar i el bosc de ribera.

La zona d'alzinar és una petit bosc d'alzines. En el talús que separa les edificacions amb el parc hi ha parterres d'arbustives característiques del bosc mediterrani com ara les estepes (Cistus sp), la farigola (Thymus vulgaris), el romaní (Rosmarinus officinalis)i l'espígol (Lavandula officinalis) entre d'altres. Pel que fa a l'àmbit de la riera, s'hi poden trobar oms, pollancres i molts esbarzers però el que és mes destacable és la gran varietat d'ocells que s'hi poden observar.

Un dels trets característics del parc de la Font dels Oms són els plafons explicatius tant de vegetació com de fauna presents al parc amb l'objectiu de fer-ne coneixedor al visitant.

Per a més informació podeu consultar l'enllaç del parc.

PARC DE LA SERRETA


El parc de la Serreta és l'àrea verda més extensa de Cardedeu. Es va inaugurar l'any 2009 i s'escampa pel turonet que delimita el poble per la cara sud-oest. Consta d'un parc amb llargs tobogans, espais verds en diferents nivells i sovint s'hi convoquen volades d'estels.
 

PARC DE LA PENYA


Gran espai verd i de passeig situat al marge oest de la riera de Vallforners, entre la plaça d'Antoñita Fontova i l'avinguda de Sant Hilari. El parc de la Penya ha estat recuperat a finals de 2014, on s'hi ha fet tasques de condicionament, desbrossada, i construcció d'escales i tanques de fusta. El parc de la Penya s'ha pogut unir gràcies a la donació d'un terreny a l'Ajuntament que van fer els germans Torruella Jubal, i que ha permès el passeig a banda i banda de la riera de Vallforners.

AVINGUDA GERMANS SENESTEVA


L'avinguda dels Germans Senesteva és una avinguda a l'oest del municipi que dóna accés al cementiri municipal, d'estil noucentista i d'elevat valor patrimonial (dissenyat per l'arquitecte municipal Manuel Raspall i construït entre els anys 1919 i 1921).

El passeig que hi dóna accés està composat per xiprers blaus (Cupressus arizonica) i pruneres bordes (Prunus cerasifera pisardii) que quan floreixen ofereixen una combinació de colors ben particulars que finalitza amb xiprers comuns (Cupressus sempervirens) a l'entrada.

Darrera actualització: 3.03.2021 | 12:18
Darrera actualització: 3.03.2021 | 12:18