Programa de control de la Vespa Velutina

La vespa asiàtica (Vespa Velutina Nigrithorax), va arribar a Catalunya l’any 2012, després de gairebé 8 anys de la seva entrada a Europa, concretament a França l’any 2004.

La podem diferenciar de la vespa autòctona perquè presenta el tòrax i l’ abdomen negre, amb una fina línia groga a l’inici i una ampla franja taronja al final.

No és especialment agressiva per a les persones però és una espècie invasora i depredadora natural de les abelles. Per això cal fer-ne seguiment i control.

La vespa velutina forma colònies temporals. Inicialment, a la primavera fa nius primaris (més petits i a llocs arrecerats com porxos o sota taulat d’edificis) i posteriorment construeix un vesper secundari. El vesper secundari se sol detectar en capçades d’arbres, a més de 10 metres d’alçada, pot arribar a fer fins a 1 metre d’alçada aproximadament i acumula entre 3.000 i 5.000 obreres).

 A finals de la tardor, les vespes obreres moren i les reines entren en un període d’innactivitat (diapausa). El vesper sol quedar buit i l’any vinent no hi tornen, sinó que en construeixen un de nou. És justament a l’hivern, quan molts arbres no tenen fulla que podem detectar millor aquests vespers.

En vols saber més?

Si detecteu individus aïllats de vespa asiàtica cal mirar a l’entorn per veure si hi ha algun vesper a prop. Si localitzeu un vesper no s’ha de manipular i cal avisar a l’Ajuntament.

Si el vesper està a l’espai privat, és la propietat qui ha de fer-se càrrec de la seva retirada mitjançant una empresa especialitzada.

Heu detectat un vesper? Aviseu-nos! 

Darrera actualització: 31.08.2023 | 13:48
Darrera actualització: 31.08.2023 | 13:48