Prohibició de crema de restes vegetals

Dimarts, 25 d'octubre de 2022 a les 11:00

Si el motiu de la crema és per problemes fitosanitaris o de prevenció d'incendis, les persones interessades hauran de presentar una sol·licitud i rebre l'autorització de l'Oficina d'Acció Climàtica

El passat 9 d’abril l’Estat va publicar la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular (BOE núm. 85, de 09 d’abril de 2022). L’article 27.3 diu: "Amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats a l'entorn agrari o silvícola....". 

Durant tot l'any i a tot el territori de Catalunya queda prohibida la crema de restes vegetals. Aquesta activitat només es podrà realitzar sota les condicions d'excepcionalitat per problemes fitosanitaris (plagues o malalties) o de prevenció d'incendis.

Les persones interessades en la crema de restes vegetals en els supòsits esmentats, han de presentar un tràmit específic i han de rebre l'autorització expressa de l'Oficina Comarcal d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural.

Pel que fa als focs d'esbarjo, entre el 16 d'octubre i el 14 de març, s'ha de comunicar la realització de qualsevol mena de foc d'esbarjo en els terrenys forestals (poblats o no per espècies arbòries) i en la franja de 500 metres que els envolta.

Alternatives a la crema

Què es pot fer amb les restes vegetals que no es poden cremar:

  • Triturar i incorporar als sòls
  • Triturar i estesa al sòl (encoixinat)
  • Gestió per a la producció de  biomassa
  • Autocompostatge
  • Portar les restes vegetals a una planta de compostatge.

 

Darrera actualització: 26.10.2022 | 14:29