Manifest de l'Ajuntament de Cardedeu pel Dia Internacional contra la violència masclista

Dimecres, 25 de novembre de 2015 a les 00:00

Avui 25 de novembre, des de l'Ajuntament de Cardedeu, volem manifestar el nostre rebuig a la violència masclista i denunciar-ne les causes que l'originen amb la ferma voluntat de no aturar-nos fins eradicar-la.

Primer de tot volem reconèixer la tasca del moviment feminista, una tasca que sempre ha anat molt per davant de les institucions. Per fortuna, Cardedeu és un municipi on aquest moviment feminista, amb col·lectius com Adona't i altres iniciatives, han mantingut viva l'herència de tantes dones que han lluitat per la igualtat i l'eradicació de les violències. Entenem que és gràcies a aquest moviment que avui som on som en polítiques d'igualtat i per a dones, però amb la consciència que encara queda molt camí per fer.

En els últims cinc anys l'Estat espanyol ha disminuït un 31,6% la despesa per a prevenció de la violència masclista i mesures per aconseguir la igualtat, i han mantingut aquesta dinàmica també els governs autonòmics. Tant el govern de l'estat com les autonomies han aprovat lleis que pretenen garantir la seguretat de les Dones, com la Llei d'igualtat efectiva de dones i homes aprovada al passat mes de juliol, però massa sovint aquestes modificacions legislatives queden en un calaix i sense recursos. Veiem com massa sovint tot plegat es queda en declaracions d'intencions i en un àmbit formal, però que no es contempla com una prioritat i no es vetlla perquè aquesta igualtat sigui real.

Ja són 34 les dones assassinades als Països Catalans aquest any i direm ben alt sense que ens tremoli la veu que no són morts aïllades, és un feminicidi! Aquestes morts són només la punta del iceberg de les violències masclistes que pateixen les dones. Trobem violències quotidianes en l'assetjament verbal i físic en l'espai públic, micromasclimes en les relacions de parella amb control i pressió psicològica, la pressió estètica de la publicitat i dels mitjans de comunicació, les diferències salarials i la precarització dels sectors laborals feminitzats, les càrregues desiguals en la cura i tasques domèstiques o la infantilització de les dones per a decidir sobre el seu propi cos.

A Cardedeu, en un any, el Servei Integral d'Atenció a la Dona i Serveis Socials han abordat prop de quaranta-cinc casos on s'han exercit diferents tipus de violència vers les dones i infants. Aquesta és una dada dramàtica i que demostra que queda molta feina per fer també al nostre municipi.

La violència masclista només es pot eradicar si desautoritzem l'estructura ideològica patriarcal-capitalista que legitima la desigualtat i la subordinació de les dones i organitza la vida a partir d'un principi de jerarquia que situa les dones com a ciutadanes de segona categoria i on la vida digne no està en el centre de l'estratègia política.

Des de l'Ajuntament de Cardedeu entenem que la qüestió de la igualtat i el feminisme ha de treballar-se de forma transversal. Ha de treballar-se col·lectivament i individualment. Cal establir pràctiques de deconstrucció del paradigma patriarcal i dels discursos masclistes, així com la renuncia per part dels homes del seus privilegis per raó de gènere i passar al compromís vers la igualtat real. La nostra prioritat serà la prevenció, especialment en les persones més joves i per això ens calen polítiques que abordin la problemàtica al centres educatius. I per últim, ens comprometem a posar en marxa un Pla d'Igualtat municipal que ens permeti fer una diagnosi acurada de la problemàtica i una posterior intervenció amb els recursos necessaris.

El 25 de novembre i la resta de l'any: ens volem vives, i amb vides dignes!

Regidoria d'Igualtat

Darrera actualització: 28.03.2018 | 09:41