Informació sobre la cria d’aus per a autoconsum

Dijous, 23 de febrer de 2023 a les 14:00

La Generalitat informa de la detecció de grip aviària a Catalunya, que ha suposat, entre d’altres, el sacrifici de 80.000 aus al Segrià. 

Davant la gravetat de les conseqüències que comporta la introducció de la grip aviària en les granges, s’informa a les persones que tenen aus de corral per autoconsum que:

  • La influença aviària és una malaltia que provoca elevada mortalitat en les aus i és altament contagiosa entre aus
  • Les aus salvatges poden ser portadores i poden transmetre el virus a les aus de corral a través del contacte directe o indirecte amb aquestes, ja sigui a través de femtes, aigua compartida, secrecions nasals, per persones, equips, estris...
  • Estan obligats a comunicar la tinença o cria d’aus de corral, encara que sigui per a l’autoconsum, a l’Oficina Comarcal del DACC corresponent, per poder localitzar les granges i aplicar mesures de protecció
  • Han de complir amb les restriccions de cria a l’aire lliure que puguin afectar-los temporalment, per prevenir el contacte amb aus salvatges. 
  • La importància i l’obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia. Es considera sospita d’IAAP l’aparició d’algun dels següents signes:

- Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%
- Disminució en la posta superior durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada
- Mortalitat elevada sense causa justificada
- Signes clínics diversos com tos, esternuts, llagrimeig, descàrrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, tremolors, apatia, lesions hemorràgiques...

Són explotacions avícoles d'autoconsum aquelles instal·lacions on es crien aus amb destinació exclusiva al consum familiar amb una capacitat màxima d'entre 50 i 70 pollastres/any segons el pes dels animals, i en cas d’avicultura de posta, a una capacitat de 32 gallines ponedores.

Informació sobre el tràmit per comunicar les explotacions per  a l’autoconsum al Registre d'Explotacions Ramaders de Catalunya en aquest enllaç.

Darrera actualització: 23.02.2023 | 15:00