Exposició “Visita interior” d’Helena Vinent dins el cicle santcorneliarts(2)

Dijous, 17 de juny de 2021 a les 11:00

Inauguració del dissabte 19 de juny, a les 19 h, a la capella de Sant Corneli. santcorneliarts(2) és un projecte del Museu de Cardedeu comissariat per Mercè Alsina i Enric Maurí.

El projecte d’Helena Vinent (Barcelona, 1988) per al cicle santcorneliarts(2), que duu per títol “Visita interior”, ens enfronta amb els desafiaments del transhumanisme i ens planteja qüestions no solament d’ordre estètic sinó també ètic, científic, tecnològic, jurídic o antropològic, entre d’altres.

L’artista pren posicionament per preguntar-se la seva/la nostra supervivència com a humana/humans i la naturalesa dels estàndards posthumans.

En la proposta artística, Vinent genera una atmosfera sonora i ens immergeix en una boira que ens trasllada a un estadi d’incertesa, a una temporalitat expansiva, mitjançant la qual entrem en contacte amb una sèrie de treballs que ens fan reflexionar sobre la possibilitat de transcendir la nostra humanitat. A partir de l’apropiació de subtítols de pel·lícules de ciència ficció de diferents èpoques, construeix un nou relat a través del qual especula sobre aquestes potencialitats comentades des de la teoria crip-queer i el seu posicionament polític com a persona sorda, de manera que s’endinsa en aproximacions que permeten desnaturalitzar la normativitat dels cossos. Experimenta amb la idea del que és o no és humà i les conseqüències d'aquesta concepció, partint de la premissa que en una societat capacitista com la que vivim el cos assignat com a discapacitat no es llegeix com un cos humà complet. En aquest sentit s’interessa especialment pel prefix trans- en tant que potencialitat en un món en el qual l’orgànic i el biònic es fusionen i les categories binàries de capacitat i discapacitat, presentades com a ficcions polítiques, es reassignen o reformulen en un nou context en el qual potser no tenen cap sentit.

L’artista
Helena Vinent està graduada en Arts Aplicades a l’Escultura (Escola Llotja) en Belles Arts (Universitat de Barcelona) i actualment està cursant el màster en Estudis Culturals i Arts Visuals - Perspectives feministes i cuir/queer (Universitat Miguel Hernández).

Ha sigut artista resident a Fabra i Coats sota la beca per a Artistes Visuals SAC-FiC, artista resident de llarga durada a Hangar i actualment està realitzant una residència a L'Escocesa. Ha exposat la seva obra en diferents espais com La Casa Encendida i Storm and Drunk (Madrid), Mécènes du Sud de (Montpellier), la galeria Fran Reus (Palma), el Festival Embarrat (Tàrrega) l’Arts Santa Mònica, Homesession, Sant Andreu Contemporani i el LOOP Festival (Barcelona). Ha guanyat diversos premis i beques: el premi de creació de Sala d’Art Jove, la beca Guasch Coranty, la beca de producció d'Hangar, la beca de producció de Baumannlab, la beca Creació i Museus de l’ICUB, la beca d’arts visuals de la Fundació Güell, la beca de creació de La Nit dels Museus, el premi Generaciones de la Fundación Montemadrid, la beca per a la Recerca i la innovació en l'àmbit de les Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya i la beca Premis Barcelona 2020.

Horari de l'exposició:
- Divendres de 18 a 21 h
- Dissabtes d’11 a 14 h i de 18 a 21 h
- Diumenges d’11 a 14 h

Darrera actualització: 17.06.2021 | 14:01