Cardedeu inaugura un memorial a les víctimes de la Guerra Civil

Dijous, 13 de gener de 2022 a les 13:00

El monument estarà ubicat a la plaça de Francesc Macià, i s'inaugurarà el dissabte 22 de gener per proximitat amb les dates en què Cardedeu va ser bombardejada, els dies 24, 25 i 26 de gener de 1939.

Reconèixer i dignificar les víctimes de la Guerra Civil a Cardedeu. Aquesta és la raó de ser del memorial que s’inaugurarà el dissabte 22 de gener, a les 11 h, a la plaça de Francesc Macià. Hi participaran l’alcalde, Enric Olivé, i regidores i regidors del consistori, amb l’assistència de familiars de les víctimes.

El monument vol ser un record per totes les persones que van perdre la vida per causes directament relacionades amb la guerra, durant la Guerra Civil i la postguerra, i tant per motius bèl·lics com polítics: soldats cardedeuencs morts o desapareguts al front, víctimes de la violència revolucionària a la rereguarda, víctimes de la violència de la retirada republicana, víctimes de bombardejos franquistes, víctimes de la repressió franquista, soldats destinats a Cardedeu morts en accident mentre estaven de servei, víctimes a causa d’accidents d’armament i una víctima del nazisme. 

La Guerra Civil espanyola de 1936 i 1939 és un dels fets més dramàtics i colpidors de la nostra història contemporània. En tots els àmbits va marcar un abans i un després, però si hi va haver un aspecte especialment tràgic aquest va ser, sense cap mena de dubte, la pèrdua de vides humanes de milers de persones que van ser llançades, de cop i volta, al buit. 

El que va començar com a un cop d’estat va acabar essent una cruenta guerra de tres llargs anys. El camí del reconeixement i la dignificació de les víctimes del conflicte ha estat un camí llarg i tortuós, encara ens queda tros per recórrer, però és un pas imprescindible per entrellaçar les diferents memòries familiars i construir una memòria col·lectiva democràtica en favor de la pau.

Amb el mateix objectiu, s’està treballant amb un llibre sobre la Guerra Civil a Cardedeu que es publicarà al llarg d’aquest any.  

Darrera actualització: 17.01.2022 | 09:59