Cardedeu aprova una moció de suport al poble palestí i de condemna de l’ocupació i l’apartheid israelians i del genocidi a Gaza

Dimarts, 30 de gener de 2024

La proposta va ser presentada pel grup municipal de la CUP Cardedeu al Ple del 25 de gener de 2024, i va ser aprovada per majoria absoluta dels assistents: 9 vots a favor de Junts (2), GPC (1), ERC (4) i CUP (2), i 7 abstencions de PSC (5) i Junts (2).

El text complet de la moció aquí sota i al costat d'aquestes línies:

MOCIÓ DE SUPORT AL POBLE PALESTÍ I DE CONDEMNA DE L'OCUPACIÓ I L'APARTHEID ISRAELIANS I DEL GENOCIDI A GAZA, QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP CARDEDEU

El procés de colonització iniciat al segle XX a Palestina per part d’Israel ha causat un gran nombre de víctimes i ha afectat la vida quotidiana de milions de persones. Recentment, la situació ha esdevingut encara més tensa amb accions que han intensificat la violència i la repressió contra la població palestina.

En els darrers anys, la política colonial, d'apartheid i ocupació militar d'Israel s'ha intensificat amb la construcció de nous assentaments, destrucció d’habitatge, espoli de recursos o la criminalització de la societat civil palestina. La cruel persecució de la població palestina ha estat catalogada per les organitzacions internacionals com Amnistia Internacional, Human Rights World i Al-Haq de crim d'apartheid i lesa humanitat.

La comunitat internacional ha expressat en múltiples ocasions la seva preocupació per la vulneració sistemàtica dels drets humans així com del dret internacional. Israel ha incomplert totes les resolucions de les Nacions Unides que l’instaven a respectar-los.

Lamentem totes les morts i per tal d’acabar amb aquesta espiral de violència cal assenyalar l’estat colonial i d’apartheid d’Israel, amb una ideologia sionista, com a focus inicial de tota violència. Sense acabar amb l’ocupació israeliana no hi haurà pau.

Aquesta no és una situació entre iguals, sinó la d'una potència colonial i militar enfront d'un poble que té el dret a protegir-se davant dels atacs sistemàtics que viu des de 1948. Mentre Israel és una potència nuclear amb un dels exèrcits més poderosos del món, el poble palestí no compta amb un exèrcit.

La situació a Gaza ja era insostenible abans d'aquest nou episodi de violència. Israel ha convertit Gaza en una presó des de fa 16 anys, amb el 97% d’aigua no potable, el 56% de la població vivint en extrema pobresa, un 64% d’atur juvenil, i el 80% depenent d’ajuda internacional. Aquesta ocupació ha creat una crisi humanitària que afecta cada aspecte de la vida quotidiana dels habitants de Gaza. A més, els darrers bombardejos contra la població civil i l'aplicació d'un setge que consisteix en el tall de subministraments bàsics com ara aigua, llum, aliments o medicines no només agreugen la crisi humanitària sinó que poden constituir crims de genocidi, com ja està investigant la Cort Internacional de Justícia a partir de la demanda presentada per la República de Sud-àfrica amb el suport d’altres Estats com són el cas del Brasil o Colòmbia.

Les accions d’Israel els darrers mesos suposen un nou càstig col·lectiu cap al poble palestí que està absolutament fora del dret humanitari internacional: bombardejos massius a civils, destrucció d’infraestructures i instal·lacions fonamentals per a la vida de civils, assassinats massius de civils, entre ells, milers de nens i nenes, assassinat de periodistes, bloqueig en l’accés a aigua, medicaments o electricitat, desplaçament forçós de milers i milers de persones i un llarg etcètera de vulneracions flagrants de drets humans que podrien ser constitutives del delicte de genocidi.

Els crims d’Israel cap al poble palestí són constants, tant a Gaza com a Cisjordània i la guerra només els ha accelerat. Des de l’octubre han mort a més de 22.000 palestins a Gaza, dels quals més de 9.000 són infants, i es calcula que hi ha unes 7.000 persones desaparegudes. Mentre que a Cisjordània, on se suposa que no hi ha guerra, les forces d’Israel han assassinat més de 300 persones.

El compromís de l'Ajuntament de Cardedeu amb el poble palestí ja s’ha evidenciat en nombroses ocasions, entre les quals cal destacar l’acord del mes de juliol del 2018 en què el Ple de l’Ajuntament de Cardedeu va declarar el municipi com a “espai de solidaritat i defensa dels drets del poble palestí” i va mostrar el seu suport explícit a la campanya “Espai Lliure d’Apartheid Israelià” o el Moviment BDS (Boicot, Desinversions i Sancions).

Per tot això, instem que el Ple de l’Ajuntament de Cardedeu adopti els següents

ACORDS

PRIMER. Condemnar totes les accions de violència contra la població civil que s’han produït a la regió en el marc del conflicte històric originat a partir de la creació de l’Estat d’Israel i que segons el dret internacional humanitari constitueixen crims de guerra i/o crims de lesa humanitat.

SEGON. Fer una crida a aturar immediatament els bombardejos d'Israel sobre la Franja de Gaza, a evitar els desplaçaments forçosos de població i a obrir corredors humanitaris fer arribar a la Franja, aliments, aigua i electricitat i totes les necessitats bàsiques per a la vida.

TERCER. Exigir l’alliberament de totes les persones preses i detingudes, així com dels ostatges.

QUART. Reconèixer que l'ocupació colonial i l'apartheid són les causes estructurals del conflicte i que la comunitat internacional ha d'actuar i fer complir les resolucions de les Nacions Unides, el dret internacional i els drets humans.

CINQUÈ. Condemnar enèrgicament la violació del dret internacional, els drets humans i la política colonialista, l'apartheid i l'ocupació de l'Estat d'Israel contra el poble palestí.

SISÈ. Demanar que es respecti i protegeixi el dret dels refugiats palestins de tornar a les seves cases i recuperar les seves propietats, tal com estableix la Resolució 194 de les Nacions Unides.

SETÈ. Comprometre’s a donar suport a les entitats i organitzacions que treballen sobre el terreny en defensa dels drets humans, en la fi de l’apartheid israelià i en la recerca d'una resolució pacífica i democràtica del conflicte.

VUITÈ. Demanar a la Unió Europea que prengui les mesures necessàries per aturar el bloqueig total que Israel ha imposat a Gaza per aturar el genocidi al poble palestí que pot implicar aquest bloqueig i garantir l'ajuda humanitària.

NOVÈ. Revalidar i reafirmar el compromís adquirit pel Ple de l’Ajuntament de Cardedeu en data de 26 de juliol de 2018 (PRP2018/583 EXP. 2018/3832) de compromís, d’acord amb el Dret internacional i en el marc de les competències municipals, prendre les mesures necessàries per assegurar que els fons i recursos públics no es destinin a finançar activitats i/o empreses que proporcionen de manera directa o indirecta ajuda material per la comissió de greus crims de guerra i/o contra la humanitat, com el crim d’apartheid, incloent-hi aquelles activitats relacionades amb el comerç o intercanvi de qualsevol bé o servei derivat de la indústria dels assentaments israelians a Cisjordània.

DESÈ. Seguir donant suport a la campanya de la societat civil organitzada de Boicot Desinversió i Sancions (BDS) contra l’estat d’Israel, com a mitjà pacífic per acabar amb les polítiques d’apartheid contra la població palestina.

ONZÈ. Exigir al Govern espanyol i al conjunt dels governs dels estats d l’OTAN que aturi immediatament el comerç d’armes amb l’Estat d’Israel. Alhora, i com exigeix el Consell Català de Foment de la Pau, exigir l’embargament d’armes a la zona per evitar més morts i ferits.

DOTZÈ. Instar el Govern espanyol, el Govern de la Generalitat, la UE i la comunitat internacional a intervenir per posar fi a la violència i garantir el respecte als drets humans i les resolucions internacionals i a portar els casos de violacions de Drets Humans al Tribunal Penal Internacional i adherir-se a la demanda per genocidi presentada per la República de Sud- àfrica davant de la Cort Internacional de Justícia contra l’Estat d’Israel.

TRETZÈ. Comunicar aquests acords i l’aprovació de la present moció al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, al Congrés dels Diputats i al Govern de l’estat espanyol així com a la Diputació de Barcelona i al Consell Comarcal del Vallès Oriental. Alhora, comunicar a la Comunitat Palestina de Catalunya els acords i l’aprovació de la moció.

CATORZÈ. Comunicar l’aprovació d’aquesta moció pels canals habituals de l’Ajuntament de Cardedeu de forma preferent i prioritària per donar a conèixer de forma urgent a la ciutadania aquests acords de Ple.

Darrera actualització: 30.01.2024 | 14:00