Vespa velutina

Vespa velutina


La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie de vespa que s'està estenent per Europa des de la seva arribada accidental a França el 2004 i que també ha proliferat a les nostres contrades.

La podem diferenciar de la vespa autòctona perquè presenta el tòrax i l’ abdomen negre, amb una fina línia groga a l’inici i una ampla franja taronja al final Vegeu

No és especialment agressiva per a les persones però és una espècie invasora i depredadora natural de les abelles. Per això cal fer-ne seguiment i control, i a Cardedeu aquest control es segueix des de Salut Pública mitjançant el servei de control de plagues en coordinació amb la Generalitat de Catalunya.

La vespa velutina forma colònies temporals. Inicialment, a la primavera fa nius primaris (més petits i a llocs arrecerats com porxos o sota taulat d’edificis) i posteriorment construeix un segon vesper o secundari (de grans dimensions que pot acumular milers d’obreres). En condicions normals s’extingeixen a finals de la tardor, i a l’hivern el niu sol quedar buit perquè les vespes obreres moren i les reines marxen a hivernar. A la vegada, és quan millor es poden apreciar aquests nius ja que amb la caiguda de les fulles dels arbres es fan visibles a les capçades, normalment en plàtans o pollancres, ben amunt, en llocs frescos, sovint aprofitant les valls fluvials.

Davant la presència d’individus o nius cal actuar de la mateixa manera que amb vespes autòctones o abelles, és a dir, en cas que es detectin individus aïllats cal mirar a l’entorn per veure si hi ha algun niu proper.  Si es localitza el niu a l’espai públic, no s’ha de manipular i cal avisar a l’Ajuntament. En cas que es localitzi un niu a l’espai privat, és la propietat qui ha de fer-se càrrec de la seva retirada mitjançant una empresa especialitzada.

Si en teniu coneixement i localització convé traslladar-ho als Serveis Territorials -Salut Pública- d'aquest Ajuntament.

Tel. 93 844 41 46

serveisterritorials@cardedeu.cat

Més informació a :

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/especies_exotiques_invasores/llista-especies/llista-especies-catalogades/artropodes-no-crustacis/vespa-asiatica-vespa-xinesa/

Darrera actualització: 31.08.2023 | 12:23
Darrera actualització: 31.08.2023 | 12:23