La Sala Eureka llueix una fotografia dels telers de La Hilandera, testimoni del passat de l’edifici de Can Borràs

Divendres, 17 de juny de 2022

La imatge ha estat cedida per la família Casademunt - Borràs

Una fotografia de la maquinària utilitzada per la històrica fàbrica tèxtil La Hilandera, d’Amadeu Borràs i Font, llueix a les parets de la Sala Eureka de l’edifici de Can Borràs.

Es tracta d’una imatge feta als anys 50, que ha estat cedida per la família Casademunt i Borràs, que mostra tot un seguit de telers amb els quals es confeccionaven samarretes sense costura i que justament s’ubicaven a l’actual Sala Eureka.

Coneixedor d’aquesta circumstància, un antic treballador, en Ramon Ballart, es va posar en contacte amb la família per proposar la col·locació d’una fotografia que servís de testimoni del passat d’aquesta sala.

La maquinària que surt a la foto va ser adquirida i muntada a la fàbrica els anys 30. Aleshores, l’empresa donava feina a vint-i-nou homes i noranta-cinc dones.
Els dies 25 i 26 de gener de 1939 la fàbrica fou incendiada per l’exèrcit roig i va quedar totalment destruïda. Gràcies a l’esperit de lluita del senyor Borràs i a la col·laboració dels seus treballadors, les màquines es van poder restaurar i La Hilandera va reprendre l’activitat a la mateixa ubicació l’any 1942.

Actualment, l’antiga fàbrica La Hilandera és la seu de Can Borràs, centre neuràlgic dels serveis d'atenció a les persones. Acull els serveis socials municipals, habitatge, educació, gent gran i igualtat i també l’edifici de la Policia i del CAP.

La Sala Eureka és un espai polivalent on es duen a terme sessions per a informar la ciutadania dels recursos socials actuals (teleassistència, tràmits de dependència, ajuts de menjador, ajuts d'activitats estiu...), es fan tallers i activitats per la gent gran, és el punt de trobada d'algunes entitats municipals, i fins i tot s'ha utilitzat com a centre de vacunació durant l'esclat de la crisi sanitària de la Covid-19.

Darrera actualització: 17.06.2022 | 09:08