L’Agrupació Sardanista Cardedeu homenatja en “Salo”, al Teatre Auditori Cardedeu

Dimarts, 1 de març de 2022

La 31a edició del Febrer Musical va ser un concert audició molt especial dedicat a Gonçal Soler i Hernàndez, amb l’acompanyament de la Cobla Montgrins 

El Teatre Auditori Cardedeu va ser l’escenari, aquest diumenge, d’un Febrer Musical molt especial i emotiu d’homenatge a en Salo, Gonçal Soler i Hernàndez, persona dedicada i apassionada per la cultura sardanística i organitzador i impulsor del Febrer Musical durant 30 edicions. Cada any, en Salo era la persona que decidia qui eren els compositors homenatjats. En aquesta ocasió, l’homenatjat per l’Agrupació Sardanista Cardedeu ha estat ell.

Cada peça musical interpretada per la Cobla Orquestra Montgrins, considerada una de les més prestigioses del país, es va acompanyar de la projecció d’imatges d’en Salo i la seva relació amb el món sardanista i amb la cultura popular cardedeuenca. El director de la formació baix empordanesa, Jordi Molina, va transmetre la relació especial que l’orquestra ha mantingut amb Cardedeu durant més de 50 anys, quan als 70 ja es van editar els primers discs de sardanes, gràcies a la dedicació d’en Salo.

En el decurs del concert, la Cobla Montgrins va interpretar dues peces: Companyonia, de M. S. Puigferrer, i Per la nostra amistat, de Martirià Font, que els mateixos compositors van dedicar a en Salo.

Va tancar l’acte la Roser Colomer i Soler, neta d’en Salo, qui, en nom de la família, va agrair l’homenatge i va expressar com l’avi els va transmetre aquest amor per la sardanes. La Roser va recordar com “escoltàvem sardanes cada dia i ens explicava un munt de coses. Per a l’avi, el cercle de la sardana era una metàfora de la família i la comunitat, sense principi i fi, tots junts, per fer millor la vida als altres, als propers i a Cardedeu.”

Gonçal Soler i Hernàndez (1932 – 2021), Creu de Terme de Cardedeu, va ser un dels fundadors de l’Agrupació Sardanista l’any 1970, va organitzar cursets de sardanes i, entre d’altres iniciatives, va recuperar els Aplecs de la Santa Espina. Seva és, també, la idea de la creació d’un arxiu de sardanes a Cardedeu. Avui aquest arxiu és un dels més grans de Catalunya, amb més de 16.000 partitures a disposició de totes les cobles.

Darrera actualització: 1.03.2022 | 14:34