“De la pobresa menstrual a l’empoderament”, nova campanya per trencar tabús i oferir informació, espais i recursos a les persones menstruants
A través de vídeos i imatges informatives i impactants, aquesta campanya d’equitat menstrual pretén trencar tabús, pal·liar la feminització de la pobresa i apostar pel mediambient.
Entre d’altres accions, es repartiran calces menstruals a totes les alumnes de 1r ESO i copes menstruals a les joves d’entre 16 i 20 anys, es crea un banc de productes d’higiene menstrual per a persones vulnerables, i es faciliten punts salubres pel maneig de la regla. Tota la informació de la campanya i les accions a Equitatmenstrual.cardedeu.cat
Durant anys la menstruació ha sigut un procés biològic que viuen les dones des de la vergonya i el tabú. La manca d’informació pública, clara i oberta i la manca d’interès també han col·laborat a que hi hagi un munt de prejudicis al voltant de la menstruació, sense validesa científica, i que han tingut un impacte en la salut sexual i reproductiva de nenes i dones, tant físiques com emocionals.
Amb l’objectiu de pal·liar algunes discriminacions associades a la menstruació, alhora que promoure un diàleg públic sobre el cicle menstrual i la salut sexual i reproductiva de les dones i de les persones menstruants, l’Ajuntament de Cardedeu posa en marxa la campanya “De la pobresa menstrual a l’empoderament”.
La campanya aborda una realitat social i col·lectiva amb voluntat transformadora, facilitant la informació, espais i recursos a aquelles persones menstruants que així ho vulguin. Una campanya d’equitat menstrual, per una menstruació digna per a tothom.
Les accions de la campanya s’articulen a través de quatre eixos: la salut, l’ecologisme, l’economia i l’educació. A més dels vídeos informatius de cada eix, amb imatges impactants i potents, es faran les accions:
- Repartiment de calces menstruals a totes les alumnes de 1r ESO de Cardedeu, als instituts.
- Repartiment de copes menstruals a totes les joves del municipi de 16 a 20 anys. Cal recollir la copa al Casal de Joves La Paki, a Vil·la Paquita, els dimecres de 17 a 20h (fins a esgotar existències).
- Creació d’un banc de productes d’higiene menstrual a Serveis Socials a disposició de persones vulnerables: compreses de tela, calces reutilitzables i copes menstruals. Aquest material s’oferirà a les persones en situació de precarietat econòmica.
- Facilitació de punts salubres pel maneig de la regla en equipaments municipals on canviar-se la copa, la compresa o el tampó, i on hi haurà tampons i compreses d'usar i llençar per a emergències. Els equipaments disponibles pel maneig de la regla (amb lavabos disponibles en els horaris d'obertura) són: Biblioteca Marc de Vilalba, Museu Arxiu Tomàs Balvey, Biblioteca de les Aigües, Pavelló Municipal d’Esports i Gim10.
- Formació sobre salut sexual i reproductiva a través dels centres educatius, més enllà de la prevenció de malalties de transmissió sexual: autoconeixement del cos, reconeixement del cicle menstrual, menarquia, espermaquia... La formació es farà amb grups mixtes per trencar el tabú i parlar obertament sobre el què li passa a la meitat de la població.
- Instal·lació d’una sextruck, caravana pedagògica sobre sexualitat, el divendres 3 de desembre a .... on es repartiran copes menstruals a les joves d’entre 16 i 20 anys i es facilitarà tot tipus d’informació.
Tota la informació de la campanya “De la pobresa menstrual a l’empoderament”, que tindrà el seu punt àlgid la setmana del 29 de novembre al 5 de desembre, es pot consultar a Equitatmenstrual.cardedeu.cat