Tabac

El Dia Mundial Sense Tabac, que se celebra el 31 de maig i que és promogut per l’OMS des de 1988, vol centrar l'atenció general sobre el principal problema que representa el consum de tabac per a la salut pública. Actualment mata quasi sis milions de persones arreu del món, més de sis-centes mil de les quals són fumadores passives.

Aquest esdeveniment pretén informar la població sobre els perills que suposa el consum de tabac, la principal causa prevenible de defunció al món, i també pretén donar a conèixer tot el que les persones poden fer per reivindicar el seu dret a la salut i a una vida sana. Un altre dels objectius d'aquesta celebració és protegir les generacions futures del consum de tabac. L'objectiu concret d'enguany és relacionar el consum del tabac amb les cardiopaties.

El CAP Can Borràs i l'Ajuntament de Cardedeu hi participaran, un any més, posant una taula informativa el dilluns 28 de maig al mercat i, entre altres accions, animaran a canviar el hàbits de les persones fumadores canviant-los cigarretes per bossetes de fruita seca.

Vols deixar de fumar?


Una vida saludable és una vida sense tabac. Deixar de fumar és probablement el més important que una persona fumadora pot fer per millorar la seva salut, independentment de l’edat o dels seus antecedents com a fumadora. En deixar de fumar millorarà la seva salut i la dels que l’envolten.

Si estàs pensant a deixar de fumar, enhorabona. Has pres una bona decisió tant per a tu com per a les persones que t'envolten. Podeu consultar la "Guia pas a pas per deixar de fumar" situada al costat d'aquestes línies. Els consells pràctics següents també us poden ajudar a deixar de fumar.

Deu petits consells pràctics: Mentalitzeu-vos, visualitzeu-vos sense fumar. Fixeu un dia per deixar-ho. Ho heu de deixar totalment i de cop. Beveu aigua i sucs de fruita, preferentment naturals i rics en vitamina C. Modereu al màxim el consum d’alcohol i excitants, com ara cafè o tè. Mengeu aliments rics en vitamina B (pa, arròs integral). Feu exercici regularment. Ompliu les petites estones de lleure amb una afició que us agradi; això us proporcionarà satisfacció. Apreneu a relaxar-vos. Si cal, preneu algun fàrmac −abans consulteu-ho amb professionals sanitaris (metges, infermers o farmacèutics)– que us ajudi a superar la dependència del tabac.

Els mites del tabac per cargolar


Tot i la tendència a la disminució en la prevalença del tabaquisme a la població de Catalunya, des de fa anys s’observa un creixement de l’ús de cigarretes fetes a mà entre les persones fumadores. El 49,6% dels joves fumadors de 15 a 24 anys en consumeix de cargolar. Moltes persones creuen que el tabac de cargolar és més natural i menys perjudicial, o que ajuda a controlar o reduir el consum. L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha fet públic el document "Els 5 mites del tabac per cargolar" que ajuda a combatre les creences errònies que existeixen al voltant de les cigarretes fetes amb tabac de cargolar. El podeu consultar als document d'aquí al costat. 

Darrera actualització: 22.08.2023 | 15:19
Darrera actualització: 22.08.2023 | 15:19