El Ple aprova les ordenances fiscals i els preus públics per al 2024

Dimarts, 31 d’octubre de 2023

Hi ha un augment general de les taxes per equilibrar la situació financera de l’Ajuntament  

El Ple d’octubre de l’Ajuntament de Cardedeu ha aprovat les ordenances municipals i els preus públics per al 2024, amb els vots a favor de l’equip de govern, el suport de Junts per Cardedeu i els vots en contra d’ERC i la CUP.

Les ordenances del 2024 es caracteritzen per un augment de les taxes i per una actualització dels preus públics, alguns dels quals en els últims anys no s’havien incrementat, mentre que d’altres s’han ajustat a les condicions econòmiques i energètiques actuals.

Aquest augment de les taxes respon a una visió realista de l’actual situació financera de l’Ajuntament. L’augment de les despeses procedents de l’escalada de l’Euríbor, els preus de l’energia, la recollida porta a porta, juntament amb la davallada de l’impost de la plusvàlua, entre d’altres factors, han suposat un impacte important en l’economia municipal.

Es preveu que amb l’increment de les ordenances, la recaptació augmenti en més d’1 milió d’euros, amb un efecte de reequilibri de les finances.

Punts destacats de les ordenances:

  • Increment del 25% de la taxa de residus. Per normativa, el 2025 els ajuntaments hauran d’assumir el 100 % del cost del servei amb el preu de la taxa.
  • Creació d’una nova tarifa de bonificació de la taxa de residus per a jubilats o pensionistes que tinguin ingressos que no sobrepassin l’1,5 vegades l’IPREM i no siguin propietaris de més d’un habitatge.
  • Augmenta l’IBI en un 6,5% en la tarifa general. En el cas de les grans empreses, l’increment serà del 15%. En zona rústica, l’augment serà del 12%.
  • Increment de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) a les empreses que facturen més d’1 milió d’euros al màxim que permet la normativa.
  • Increment del 15% de la taxa de clavegueram. La tarifa de menors només incrementa la quota fixa i la variable es manté sense variacions.

Preus públics

  • Increment dels preus públics del GIM10 en un 5%. Per exemple, la tarifa d’adult (30 a 64 anys) passa de 43,50 a 45,50 euros.
  • Augment dels preus públics de cultura en un 10%, un increment que repercutirà entre 1 i 2 euros en els preus de l’entrada al Teatre Auditori Cardedeu i d’1 euro al Cinema Esbarjo. En concret, al Cinema Esbarjo des del 2016 que no s’actualitzaven els preus. L’entrada general passa de 5 a 6 euros.
Darrera actualització: 31.10.2023 | 08:31