Cardedeu informa desfavorablement sobre la viabilitat d’un parc fotovoltaic pel valor ambiental i arqueològic dels emplaçaments

Dimecres, 3 de març de 2021 a les 13:00

La Generalitat ha efectuat una consulta prèvia sobre la viabilitat de la ubicació d’una planta de més de 200.000 m2 i de 10 MWp entre el Pla de Can Morató (camp d'aviació), el Pla Marcell, i el Viver. El consistori en rebutja l’emplaçament i el projecte per l’alt impacte mediambiental.

L’Ajuntament de Cardedeu ha informat desfavorablement a la consulta feta pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat sobre la viabilitat d’emplaçament d’un parc solar fotovoltaic de 10 MWp al terme municipal de Cardedeu. En concret, l’emplaçament engloba més de 200.000 m2 de parcel·les entre el Pla de Can Morató (entre el barri de Bellavista i la urbanització d’Alfou), el Pla Marcell, i el Viver, i per tant, afecta també els municipis de Llinars del Vallès i Sant Antoni de Vilamajor.

En un informe extens i motivat, l’Ajuntament de Cardedeu considera inapropiada la instal·lació de la planta solar perquè no preserva els valors paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals. Una instal·lació d’aquesta magnitud alteraria la connexió natural i ecològica de la zona, a més de les més que probables afectacions que suposarien pel jaciment arqueològic del Pla de les Parets (també anomenat Pla de Rifanyes i Pla de Palou), d’època romana, datat entre mitjan del segle I i durant tot el segle II dC, ja que les restes es troben molt superficials.

El govern municipal mai ha rebut cap informació o consulta prèvia dels promotors d’aquest projecte, i considera que aquest tipus d’instal·lacions tenen un alt impacte mediambiental i són perjudicials pel territori, inversions que el volen colonitzar sota l’aparença d’iniciatives a favor del canvi climàtic i encaminades a una ràpida transició energètica. L’Ajuntament de Cardedeu considera que permetre aquest parc solar fotovoltaic a Cardedeu seria un error històric, i que difícilment la ciutadania, sempre defensora dels valors naturals i de l’entorn, entendria una instal·lació d’aquestes característiques al municipi.

Per tot això, el govern municipal seguirà atentament la tramitació d’aquest projecte i dels intents d’autorització per part de la Generalitat de Catalunya. 

Darrera actualització: 03.03.2021 | 14:19