El Pla director del verd urbà: propostes per a una gestió òptima dels espais verds de Cardedeu

Dilluns, 21 de febrer de 2022

El Pla fixa les línies de treball per a la bona gestió i recuperació d’espais verds del municipi. Segons la diagnosi, Cardedeu té una bona dotació, i més de la meitat d’espais verds i arbrat presenten un estat i una gestió correcta.

Aquesta setmana s’ha presentat el Pla director del verd urbà de Cardedeu, en exposició pública després de l’aprovació inicial al plenari del mes de gener. Subvencionat per la Diputació de Barcelona i elaborat amb la col·laboració del personal tècnic municipal, el Pla incorpora un inventari detallat del verd urbà, en diagnostica l’estat global, i defineix criteris de manteniment i gestió, a més de proposar un pla per a la millora i la consolidació.

El Pla director del verd urbà destaca que la major part d'espais verds de Cardedeu són parcs, que aquests suposen el 47% del total de zones verdes, i que la dotació d'espais verds utilitzables per habitant és elevada. Del total de 18.721 arbres que té Cardedeu, l’arbrat viari presenta uns bons indicadors pel que fa a la quantitat (7.087 arbres entre viaris, parcs, zones verdes i rieres), a la diversitat d'espècies, a la idoneïtat de l'arbre i a la ubicació. Només un 10% de l’arbrat viari no es troba en aquestes circumstàncies.

Els indicadors de naturalització d'aquest espais també són destacables, ja que responen a criteris de sostenibilitat ecològica com, per exemple, la sega selectiva o substituir gespes per prats naturals, criteris que proposa el Pla i que l’Ajuntament de Cardedeu ja està duent a terme. En aquesta línia, s’ha replantat el parterre de la plaça de Sant Joan amb espècies vivaces i resistents que no necessiten reg i que són font d’alimentació dels insectes pol·linitzadors.

Segons el Pla director del verd urbà (PDVU), Cardedeu té una bona dotació d’espais verds i d’arbrat, i proposa com a objectiu que aquests ofereixin més serveis ecosistèmics perquè la natura i la urbanització interaccionin de forma positiva. En aquest sentit, s’ha volgut incorporar l’Estudi de Mobilitat urbana al PDVU, i s’han fet propostes perquè els eixos principals de mobilitat a peu tinguin bones condicions pel que fa a l’ombra de l’arbrat o la qualitat paisatgística, entre d’altres.

Més de la meitat dels espais verds i també de l'arbrat presenten un estat i una gestió correcta, i la resta requereix algun canvi de gestió o una reforma concreta. Només en casos molt puntuals es considera que cal fer una reforma integral. És el cas d’alguns espais o solars que no han estat definits i que actualment només són un prat que se sega sense cap més element que en pugui millorar l'ús, o bé d’espais verds que estan dividits per algun vial com la plaça de la Font Trobada.

Un cop rebut i aprovat el Pla, ara l'objectiu és anar aplicant les millores en els espais verds que ho requereixin. Aquest és el cas del carrer Progrés, on els arbustos són massa grans per l’amplada del carrer i s’estan traslladant en indrets més adequats, com a la plaça Mestre Ruera, al Poble Sec.

Darrera actualització: 21.02.2022 | 14:58