Treballar per eliminar la violència contra les dones, cada dia

Dijous, 19 de novembre de 2020

Cardedeu impulsa diferents projectes per treballar per la plena igualtat entre homes i dones en la vida diària de la ciutadania, per erradicar el masclisme i fomentar relacions lliures de violència. 

L’Ajuntament de Cardedeu, a través de la regidoria d’Igualtat, aposta per treballar per la igualtat de gènere i l’erradicació del masclisme i les seves múltiples violències, més enllà de les diades com el 25 de novembre (Dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones), el 8 de març (Dia internacional de les dones) o el 28 de juny (Dia internacional de l’orgull LGTBI+).

Per això, es treballen diversos projectes, dia a dia, per fer desaparèixer aquestes desigualtats i opressions. Un d’ells és la Comissió de violència de gènere, formada per diferents organismes i professionals del territori per oferir una assistència coordinada, integral i àgil per atendre les dones i els seus fills/es. Al llarg de 2020 s’han fet 4 sessions, en les quals s’ha fet seguiment de 55 dones. A més, per facilitar la tasca d’aquestes professionals i millorar els processos de treball, l’ajuntament ha elaborat un aplicatiu informàtic que permetrà a les professionals seguir treballant en xarxa i optimitzar l’atenció a les dones ateses.  D’altra banda, les professionals que atenen infants i joves del municipi rebran formació dirigida a la prevenció, detecció i avís dels abusos sexuals en la infància i l’adolescència. 

Enguany també s’ha començat a treballar un nou protocol de prevenció i atenció d’agressions masclistes que tenen lloc en espais d’oci nocturn o festius, que es preveu que es pugui desplegar al llarg de 2021 amb la col·laboració de la ciutadania. Aquesta protocol se sumarà a la campanya “No és no” que fa uns anys que es posa en marxa per Festa Major.

Per tal de donar una resposta integrada a les necessitats educatives i en l’àmbit d’atenció a les persones i l’atenció psicològica amb perspectiva de gènere, s’està treballant en la implementació d’un servei únic, el Servei d’Atenció Psicològica (SAP). Aquest servei oferirà atenció especialitzada en violència de gènere adreçat principalment a dones i els seus fills/es, i també una línia d’atenció a infants i adolescents. Aquest equip s’integrarà en la Comissió de violència de gènere i atendrà necessitats del col·lectiu LGTBI+. És previst que el SAP es posi en marxa durant el primer trimestre del 2021. 

I un dels projectes estrella és el Cardedeu Coeduca, que enguany ha completat l’etapa en el marc de l’educació, i durant la qual tots els centres escolars del municipi, des de les escoles bressol fins als instituts, han passat per dos anys de formació i aprofundiment en la coeducació. Entre d’altres, s’ha dotat d’eines al professorat per integrar la coeducació com estratègia de prevenció de la violència masclista i el desenvolupament d’unes relacions més respectuoses i alliberadores; s’ha sensibilitzat i transformat la comunitat entorn a la igualtat efectiva de gènere; i s’ha gestionat una perspectiva positiva de la diversitat (per gènere, orientació sexual, origen, etc.). També s’ha creat la Taula de coeducació, un espai de participació ciutadana del món educatiu (professorat, alumnat i famílies) que han seguit vinculats al treball, i des d’on s’ha elaborat la campanya “Dona-li la volta” a través de vídeos en els quals es reflexiona sobre els estereotips que acompanyen el món de l’esport.

A més, amb la línia del projecte Cardedeu Coeduca, enguany s’ha fet un pas més per incorporar la mirada de gènere en altres espais i equipaments del municipi. Així, a l’estiu, i en el marc dels casals d’estiu, es va fer formació amb perspectiva de gènere en el lleure d’estiu, tant a les direccions com a les monitores i monitors de tots els casals.

Darrera actualització: 19.11.2020 | 15:33