|  Mida text
Inici Imatge decorativa └mbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informaciˇ municipal Imatge decorativa Serveis i trÓmits Imatge decorativa Oferta p˙blica Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

NotÝcies Educaciˇ

Dimecres, 7 de marš de 2018

Voluntaris, aprenents i alumnes de catalÓ visiten RÓdio Televisiˇ Cardedeu en la 28a ediciˇ del VxL

Una visita que s'emmarca dins les activitats de dinamitzaciˇ del VxL que du a terme l'Oficina de CatalÓ de Cardedeu, amb l'objectiu que voluntaris lingŘÝstics i alumnes coneguin una entitat arrelada al poble, com Ús la televisiˇ, i que interaccionin entre ells en catalÓ durant l'activitat.
El passat divendres 2 de març, al matí, una trentena de persones, entre voluntaris lingüístics i alumnes de català, van recorre les instal·lacions de Ràdio Televisió Cardedeu, amb el guiatge de Maria Planas, tresorera i una de les fundadores de l'associació; Maria López, coordinadora; Mateu Camps i Carles Cànoves, col·laboradors.

Després de la benvinguda, el grup es va dividir en tres per poder-se bellugar amb més comoditat pels diferents espais.

Maria Planas va parlar dels orígens de RTV Cardedeu, que se situen el 1979 quan una colla de gent entusiasta de Cardedeu, Jaume Rodri, Joan Grífols i Jaume Morató, entre d'altres, es van mobilitzar per posar en marxa l'emissora local de ràdio i televisió. En aquella època el català tenia una presència anecdòtica als mitjans de comunicació i Televisió de Catalunya encara no existia. Per finançar el projecte, es va crear una associació i molts cardedeuencs van fer aportacions, en un primer moment, de 5.000 pessetes (30 euros). El 7 de juny de 1980 es va fer la primera emissió de presentació del projecte al teatre Esbarjo.

Una televisió impulsada per la societat civil i inspirada en la lluita per la llibertat d'expressió i la recuperació de la llengua i les tradicions, en un moment en què el Govern central actuava contra qualsevol iniciativa que pogués trencar el monopoli de Televisió espanyola. Tant és així que el 23 de juny de 1981, el dia de la inauguració, la Guàrdia Civil la va fer clausurar.

Tots aquests anys de televisió -i en fa 38- han estat possible gràcies als relleus generacionals i, per bé que hi ha hagut moments de tot, actualment es pot dir que el mitjà viu un moment. saludable i enriquidor. Té el seu propi canal, es pot veure per internet en temps real i té canal de Youtube.

Maria López va comentar que tot el personal que actualment hi treballa, una quarantena de persones, la majoria estudiants del poble, és voluntari. I aquesta és una de les coses de la qual estan més orgullosos: Televisió de Cardedeu ha creat escola. Aquí s'han format molts comunicadors i tècnics, alguns dels quals s'han professionalitzat després del seu pas per la televisió local.

Tot fent un tomb pels diferents espais de Televisió Cardedeu, la Maria va anar explicant els diferents programes que emeten: Cardedeu Informatiu, el 1r programa de Televisió Cardedeu que es manté i que tracta sobre l'actualitat política, cultural, social i esportiva del poble; Món petit, que s'acosta a les escoles per copsar l'opinió dels infants; Batalletes, que recupera imatges històriques; Va de cine, basat en la programació setmanal del cinema Esbarjo; Punt de trobada, on es donen a conèixer els actes principals del cap de setmana i s'entrevista a una persona convidada... i també del programa estrella Roba estesa, una comèdia de situació (sitcom).

El Mateu i el Carles van ensenyar-nos la redacció, l'arxiu i les sales de control i so.

Tant voluntaris com aprenents van trobar molt interessant la visita i segur que ara entenen més bé perquè un poble com Cardedeu gaudeix d'una ràdio i televisió pròpies.

Imatges

Adreces i telŔfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la colĚlaboraciˇ de: