|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Medi ambient

Dimarts, 26 de juliol de 2016

Un any sense herbicida glifosat

Des del juliol 2015 l'Ajuntament de Cardedeu no aplica producte herbicida amb glifosat per l'eliminació d'herbes de la via pública. Com a mesura alternativa es fan servir la retirada manual o la sega.
Fa un any que l'Ajuntament de Cardedeu no aplica producte herbicida amb glifosat per l'eliminació d'herbes de la via pública, ja sigui als escocells dels arbres, voreres i vores d'asfalts, saulons, patis i parterres. La mesura, recollida als propòsits d'actuació del PAM 2015-19, es va emprendre per raons de salut i sostenibilitat.

El glifosat és un producte controvertit l'ús del qual és prohibit a diversos països, vist que no sols elimina la planta ruixada, sinó que danya el sòl prolongant el termini d'aparició de noves plantes a l'espai. Segons l'OMS és molt probablement cancerigen i al nostre país la seva aplicació requereix, per normativa actual, unes mesures molt estrictes de protocol, comunicació d'alerta i restricció de l'accés de les persones a la zona afectada.

Com a mesures alternatives per a l'eliminació d'herbes de la via pública, s'ha optat per diverses solucions segons el lloc, com la retirada manual, la sega o la tolerància de presència d'herbes de mata baixa en forma de prat espontani en espais com places. En alguns escocells i parterres també s'hi està incorporant mulch o jaç protector per evitar al màxim la crescuda de males herbes.

Amb el mateix pretext d'evitar l'ús de productes químics que podrien ser perjudicials per a la salut de les persones, l'Ajuntament de Cardedeu prioritza l'ús de productes que, tot i ser químics, són aptes per el cultiu ecològic i per tant no suposen risc per a les persones, o tractaments alternatius per fer front a plagues d'arbres i jardins. Properament, fins i tot, es farà una prova pilot de sembra de plantes controlades als escocells dels arbres que pateixen pugó, que a part de controlar o pal·liar l'aparició de plagues, permet evitar el creixement de males herbes.

L'Ajuntament de Cardedeu invita a tota la ciutadania a seguir el seu mateix exemple i optar, per raons de salut comunitària, per mesures alternatives al glifosat per al desherbatge i opcions menys agressives per a les persones per atacar plagues d'horts, jardins i arbres.

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: