|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Medi ambient

Dimecres, 23 de desembre de 2015

Per Nadal, recicla!

L'Ajuntament reparteix enganxines als comerços del municipi en el marc d'una campanya per fomentar la recollida selectiva durant les festes. Consulteu informació i consells per fer unes festes més sostenibles.
Durant les festes de Nadal s'accentuen notablement els hàbits de consum, amb la seva repercussió sobre el creixement dels residus municipals. Davant l'augment significatiu de les deixalles, és molt important practicar la recollida selectiva durant les festes perquè l'increment global dels residus en aquest període es pot traduir en un increment de matèries recuperades que es poden reaprofitar: vidre, guarniments, cartró, arbres de Nadal...

Així, el reciclatge d'una ampolla de vidre estalvia l'energia necessària per mantenir encesa una bombeta de 100w durant quatre hores. A més, la fabricació d'una tona de vidre reciclat estalvia 1,2 tones de matèries primeres i 130kg de petroli. Quant al paper, fer-ne a partir de paper usat necessita un 15% menys d'aigua que si es fabrica amb polpa vegetal, i la fabricació d'una tona de paper reciclat evita la tala de 17 arbres de vint anys (0,4ha de bosc). I com a dada indicativa, el compostatge de les 176.300 tones de matèria orgànica recollides a Catalunya el 2004 ha estalviat 5.840 tones de CO2 a l'atmosfera contribuint a reduir l'efecte hivernacle.

Aquí teniu alguns consells per generar menys residus i actuar de manera preventiva:

  • Regalar coses útils i serveis (assistència a espectacles, massatges, etc.)
  • Comprar productes que no tinguin un excés d'embolcalls (evitem el sobreembalatge)
  • Anar a comprar amb la cabassa o el carretó, tot evitant les bosses d'un sòl ús
  • Felicitar amb nadales electròniques
  • Fabricar els guarniments tot reutilitzant objectes. Abans de dur res a reciclar, mirar primer de donar-li una altra utilitat. Per exemple, reaprofitar cintes, llaçades, capses, bosses i paper d'embolicar.

També reciclar adequadament els residus que generem fa possible la seva màxima recuperació. Per això és important:

- No deixar l'arbre de Nadal al carrer ni llençar-lo al contenidor, sinó portar-lo a la deixalleria.
- Separar a casa les diferents fraccions de residus com el vidre, paper, envasos lleugers (plàstic, llaunes, brics), restes de menjar i dipositar-los als contenidors selectius del carrer.
- Plegar les capses i caixes de cartró, i aixafar els envasos perquè ocupin menys volum.
- Utilitzar les deixalleries per portar-hi aquells residus pels quals no hi ha contenidor o sistema al carrer (mobles, poda, residus especials en petites quantitats com pots de pintura, esprais, etc.)

Tots aquests consells no són exclusius de les festes de Nadal, sinó que s'han d'aplicar tot l'any. Per a més informació, la web de l'Agència de Residus de Catalunya ofereix àmplia informació sobre la prevenció i la recollida selectiva de residus municipals. www.arc.cat

Imatges

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: