|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Informació

Dimecres, 16 de gener de 2019

Mor la iaia Maria, transmissora de la recepta de la ratafia del Museu

Ahir ens va deixar Maria Fortuny, que ha estat la transmissora de la recepta de la ratafia que es fa al museu i també de molta de la que es fa a Cardedeu.

La seva generositat i saviesa ha fet possible que Cardedeu continuï elaborat ratafia de Can Palé, amb la mateixa recepta que ella va aprendre de la seva avia, Rosa Jubany, del segle XIX. Aquesta recepta de ratafia s'ha anat compartint a partir dels tallers de ratafia que fa mes de 15 anys tenen lloc al Museu Arxiu Tomàs Balvey, així com dels tallers que els seus familiars i amics feien a casa seva fins arribar a fer que elaborar ratafia a Cardedeu sigui avui una tradició viva. Per a tot això, l'any 2016 el Museu li va fer entrega del premi honorífic Tomàs Balvey.

Des de l'Ajuntament de Cardedeu expressem el condol a la família i amistats.

La iaia Maria
La Maria Fortuny va aprendre a fer la ratafia de la seva àvia, la Rosa Jubany de cal Palé, nascuda cap el 1872, que va ser qui li va confiar la recepta que s'havia fet tradicionalment a la seva família. De petita anaven juntes a buscar les herbes per fer la ratafia als boscos de Can Morató o Can Montells o a alguna casa coneguda, que tenien plantes que necessitaven però des de ja fa un temps, la iaia Maria tenia el seu propi jardí a casa, amb les plantes necessàries.

Imatges

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: