|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Museu

Dimarts, 24 de maig de 2016

Maria Fortuny, Premi d'Honor Tomàs Balvey 2016

Per la seva aportació i ajuda en la recuperació de l'elaboració de la ratafia.
El Museu Arxiu Tomàs Balvey ha lliurat el VI Premi d'Honor Tomàs Balvey a Maria Fortuny Vilà, la "iaia Maria", per la seva aportació i ajuda en la recuperació de l'elaboració de ratafia a molta gent, joves i no tant joves, de Cardedeu.

Maria Fortuny va recollir el premi acompanyada de la seva família, fills, nets, besnéts i amics que van voler acompanyar-la en un dia tant especial. Un cop acabat l'acte, es va fer un tast de la ratafia de la Iaia Maria al jardí del Museu, que es prepara cada any per la lluna vella de maig.

L'entrega del Premi d'Honor Tomàs Balvey s'emmarca en les activitats programades pel Dia Internacional dels Museus i té per objectiu donar a conèixer les aportacions d'homes i dones que, de maneres molt diverses, han contribuït i contribueixen en la preservació i divulgació del patrimoni, aconseguint que el Museu de Cardedeu sigui un referent com a museu de benestar i salut.

A més a més, coincidint amb la Nit dels Museus, el dia abans es va fer el tradicional taller de ratafia de la iaia Maria al jardí del Museu, aquesta vegada de nit, sota la lluna vella de maig, com mana la tradició.

La iaia Maria
La Maria Fortuny va aprendre a fer la ratafia de la seva àvia, la Rosa Jubany de cal Palé, nascuda cap el 1872, qui li va confiar la recepta que s'havia fet tradicionalment a la seva família.

De petita anava amb la seva àvia a buscar les herbes per fer la ratafia als boscos de Can Morató, de Can Montells o a alguna casa coneguda que tenien plantes que necessitaven, però des de ja fa un temps la iaia Maria té el seu propi jardí a casa, amb les plantes necessàries.

La iaia Maria ha tingut la generositat de compartir la recepta familiar de ratafia amb el Museu i amb tots aquells qui li han demanada, ensenyant a noves generacions com fer aquest licor tant tradicional a casa nostra.

Al vídeo adjunt podeu veure la iaia Maria fent la ratafia.

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: