|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Salut

Dijous, 24 d'octubre de 2013

Informació sobre els cigarrets electrònics

Composició i efectes d'unes cigarretes que s'estan popularitzant ràpidament
Recentment s'ha disparat la comercialització i l'ús de cigarretes electròniques, doblant o triplicant any rere any el nombre d'usuaris. Malgrat la popularitat d'aquests aparells, encara romanen molts dubtes entre els consumidors i entre els professionals sanitaris. Intentem resoldre'ls:

Què és la cigarreta electrònica?
És tracta d'un aparell electrònic amb forma de cigarreta (també de puro o pipa) que vaporitza una barreja de nicotina, propilenglicol i altres compostos químics i s'utilitza inhalant el vapor produït tot simulant l'ús de les cigarretes convencionals. L'aparell està compost per una bateria recarregable, un atomitzador i un dipòsit o cartutx que conté el líquid a vaporitzar.

Què conté el líquid recarregable?
El líquid recarregable conté nicotina (habitualment entre 6 i 24 mg), propilenglicol (un alcohol usat com a additiu en aliments i en alguns fàrmacs en forma de nebulitzadors o inhaladors) i additius alimentaris que donen diferents sabors.
Malgrat tot, degut a la falta de regulació i controls de qualitat, la composició pot variar entre diferents marques i dins d'una mateixa marca, i poden contenir altres tòxics que no apareguin en l'etiquetatge.

Són eficaces les cigarretes electròniques per deixar de fumar?
L'eficàcia de les cigarretes electròniques per deixar de fumar no ha estat científicament demostrada. No hi ha assajos clínics controlats sobre l'eficàcia d'aquests aparells ni per deixar de fumar ni com a estratègia de reducció de danys.
Estudis preliminars semblen indicar que són útils per alleugerir el craving o deler de fumar, principalment degut a que la inhalació del vapor calent dóna una sensació similar a la del fum del tabac.

És segur el seu ús?
No hi ha estudis que demostrin la seguretat en el consum de les cigarretes electròniques, especialment en el seu ús a llarg termini. Els principals possibles efectes secundaris són la sequedat de boca i la irritació de boca i gola, per l'efecte irritant del propilenglicol en ser inhalat. Cal, a més a més, tenir en compte les contraindicacions pròpies de la nicotina.
Estudis preliminars mostren que les cigarretes electròniques són menys tòxiques que les cigarretes convencionals. Com que les cigarretes electròniques no generen fum en no cremar tabac sinó vapor, s'ha estès la creença que el seu ús és innocu. Fins el moment no hi ha estudis que demostrin la seguretat d'aquests aparells. Tanmateix, no hi ha estudis sobre els potencials efectes de l'exposició passiva al vapor exhalat

On es poden utilitzar?
L'ús de cigarretes electròniques no està regulat en l'actualitat per la legislació de control del tabac (llei 42/2010). Aquest buit legal està sent aprofitat per les empreses que els comercialitzen com a alternativa a fumar tabac en els llocs on és prohibit. Això està comprometent la "desnormalització" del tabac a la societat aconseguida durant la darrera dècada, ja que manté la semblança en les formes amb la cigarreta clàssica. Per això, seguint les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya des de la Regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament de Cardedeu recomanen, en bars, restaurants i altres locals de pública concurrència aplicar la mateixa normativa a les cigarretes electròniques.

Font: Informació facilitada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Imatges

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: