|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Arxiu

Dimecres, 11 de desembre de 2013

L'arxiu de Cardedeu retorna censos electorals d'entre 1892 i 1894 a municipis del Vallès Oriental i del districte electoral de Barcelona

A l’Arxiu Municipal de Cardedeu s’han conservat uns censos electorals dels anys 1892 a 1894 del districte electoral de Granollers i del districte electoral de Barcelona (exclosa Barcelona ciutat). Es tracta d’uns documents impresos, editats com annexes al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, i agrupats per districtes electorals. Probablement la seva funció era la de servir d’eina de treball en els processos electorals que es desenvolupaven segons la llei electoral de 1890, per la qual només podien votar els homes majors d’edat (+25 anys).

Cada ajuntament deuria emprar el cens que l’afectava i eliminar la resta. A l’Ajuntament de Cardedeu s’han conservat els censos propis en els expedients electorals corresponents. Sorprèn la conservació els censos electorals de la resta de poblacions, en aquest cas només del període d’entre 1892 i 1893, segurament deguda a la casualitat. Però sorprèn més que es conservin els censos de les localitats del Barcelonès de 1892.

Aquests documents no són originals manuscrits, comparables als censos de població que elaboren tots els ajuntaments, però contenen dades que poden cobrir llacunes d’informació. És per això que es va decidir des de l’Arxiu Municipal, amb el vistiplau de l’alcaldessa, Calamanda Vila, oferir aquests documents als arxius de les localitats relacionades, per si els podien ser d’interès.

De moment, la resposta, quan n’hi ha hagut, ha estat sempre positiva. El procés de lliurament va començar el 28 d’octubre i encara s’està duent a terme.

 

Localitat

Cens 1892

Cens 1893

Cens 1894

Districte electoral de Granollers

Aiguafreda

l’Ametlla del Vallès

Bigues i Riells

Caldes de Montbui

Cànoves

-

-

Castellterçol

Corró de Vall i Marata *

la Garriga

Fogars de Montclús

Granollers

Llerona i Corró de Munt *

Lliçà de Munt

Lliçà de Vall

Llinars del Vallès

-

Martorelles

Mollet del Vallès

Monmany

Montornès del Vallès

Parets del Vallès

la Roca del Vallès

Sant Antoni de Vilamajor

Sant Feliu de Codines

Sant Pere de Vilamajor

-

-

Sant Quirze Safaja

Santa Eulàlia de Ronçana

 

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: