|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Museu

Divendres, 14 de juliol de 2017

La farmàcia Balvey a l'Espai Patrimoni del Palau Moja

Fins el 30 de juny del 2018, es pot visitar a l'Espai de Patrimoni del Palau Moja de Barcelona una vitrina dedicada a la farmàcia Balvey del Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, una de les farmàcies rurals més antigues conservades d'Europa.
La farmàcia Balvey és l'element més singular del Museu de Cardedeu i està formada pel mobiliari original de 1780 i conté més de 200 pots de ceràmica de 1827.
 
A l'Espai de Patrimoni del Palau Moja s'hi mostren 3 dels pots originals de ceràmica d'estil Imperi de la Farmàcia Balvey juntament amb altres flascons amb pólvores, olis i altres productes emprats per a la preparació dels medicaments que es dispensaven a l'antiga farmàcia.

Acompanyen aquest productes dos receptaris d'Antoni Balvey Martorell, pare de l'últim farmacèutic, Tomàs Balvey i Bas.

Actualment la Farmàcia Balvey està exposada a la segona planta del museu, amb el llum original i altres estris i aparells propis de l'activitat professional.

L'Espai de Patrimoni del Palau Moja és nou espai inaugurat l'any 2016 per la promoció del patrimoni cultural, material i immaterial de Catalunya, ubicat al cor de la Rambla. Vol ser un instrument de difusió i un espai de comercialització dels recursos del patrimoni cultural català per esdevenir un punt de referència a Barcelona per als ciutadans i els visitants que estiguin interessats en la cultura i el patrimoni de Catalunya en totes les seves vessants i manifestacions.

Es tracta d'un espai viu, en constant transformació desenvolupat per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura

La Farmàcia Balvey
La història de la Farmàcia Balvey, és la història d'una llarga i antiga nissaga d'apotecaris vinculats al municipi de Cardedeu i documentada des de 1660 amb Jeroni Osset com a apotecari.

El segueixen al càrrec de la mateixa farmàcia March Antoni Català, Tomàs Català, Josep Parés Serra i Tomàs Parés Català successivament, seguint la tradició de vídues i pubilles d' emmaridar-se amb farmacèutics per tal d'assegurar el manteniment del negoci familiar vetat a les dones durant molts de segles.
No és fins el segle XIX que apareix el cognom Balvey a la nissaga, amb Jaume Balvey i Sans, gendre de Tomàs Parés Català i pare de Tomàs Balvey i Parés, farmacèutic i primer degà del col·legi de farmacèutics de Sant Victorià de la Universitat de Barcelona que va regentar la farmàcia des de 1828 fins 1852 promovent-ne la renovació dels pots i flascons.
L'any 1833, Tomàs Balvey i Parés, amb altres farmacèutics com a socis, instal·lava una nova farmàcia a Barcelona i uns anys més tard, amb el seu fill Antoni Balvey Martorell també farmacèutic, va crear una societat per obtenir òxid manganós de les mines "Mangánida i Bastards" de Sant Antoni de Vilamajor.
En morir Antoni Balvey Martorell, el seu fill Tomàs Balvey i Bas es feu càrrec de la farmàcia de Cardedeu fins al tancament l'any 1943 i posant fi a la nissaga.

 

Imatges

Informació relacionada
Instituts municipals
Relacionat Museu Arxiu Tomàs Balvey i Casal de Cultura Dr. Daurella
Oficines municipals
Relacionat Museu Arxiu Tomàs Balvey

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: