|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Salut

Divendres, 11 de desembre de 2015

La diabetis i l'obesitat són les dues malalties metabòliques més freqüents a Catalunya

Recomanacions per tenir una alimentació saludable.
Amb motiu de la Marató que se celebra aquest diumenge 13 de desembre, us proporcionem informació sobre la diabetis i l'obesistat, i consells per a una alimentació saludable.

DIABETIS
La diabetis és una malaltia metabòlica molt estesa. Pot afectar tothom: homes i dones, persones joves i grans.
La diabetis és una malaltia crònica i apareix quan el nostre cos no pot regular la quantitat de sucre (o glucosa) que té a la sang.
El sucre (que l'obtenim a través del menjar) és l'aliment de totes les nostres cèl·lules. Però perquè hi pugui arribar, necessitem la insulina, una hormona que fabrica el pàncrees. En les persones que tenen diabetis, el pàncrees no produeix prou insulina o bé l'organisme no la utilitza de manera adequada. Això fa que el sucre es quedi a la sang i provoqui molts problemes a l'organisme.

Hi ha diferents tipus de diabetis. Les més comunes són la diabetis tipus 1, la diabetis tipus 2 i la diabetis que afecta les embarassades o diabetis gestacional.
La diabetis tipus 1 es diagnostica sobretot a gent jove i els símptomes que ens poden ajudar a detectar-la són pèrdua de pes, tenir molta set i molta gana i orinar molt.
La diabetis tipus 2 afecta sobretot adults i persones grans, és hereditària i no provoca símptomes. Algunes dones poden començar una diabetis durant l'embaràs. Aquesta diabetis es coneix com a diabetis gestacional.

Tractaments:
La diabetis és una malaltia per a tota la vida: no té cura, però té tractament.
En el cas de la diabetis tipus 1, el tractament consisteix a introduir insulina a l'organisme (amb una injecció) i portar un control estricte de la dieta.
El tractament de la diabetis tipus 2 és fer una dieta saludable i equilibrada. Alguns pacients també han de prendre fàrmacs i, quan la malaltia avança, hi ha pacients que necessiten insulina.

Complicacions:
La diabetis és una malaltia greu: les persones amb diabetis tenen el doble de risc de morir que les persones sense aquesta malaltia. Si no la tractem correctament, la diabetis pot provocar problemes de cor, ceguesa, insuficiència renal i pèrdua d'extremitats.

OBESITAT
L'obesitat és una malaltia que afecta molts òrgans del cos i que provoca diverses complicacions; no és un problema estètic. De fet, l'OMS considera l'obesitat una epidèmia mundial.
L'obesitat és un excés de greix que s'acumula en el cos i en els òrgans. El greix és molt important per viure: és la reserva d'energia que acumulem al nostre cos i que ens permet funcionar correctament. Per tant, és important que tinguem greix, però no en excés.
El greix que acumulem al nostre cos és el resultat d'una fórmula: el que mengem menys el que cremem. Però no tothom crema igual: el mecanisme de l'obesitat és molt complicat i encara força desconegut.
L'obesitat té una gran predisposició genètica. I els nostres hàbits de vida també tenen un paper molt important en aquesta malaltia. No triem ni la genètica ni l'ambient on naixem, així que ningú és culpable de ser obès.
Les persones amb obesitat tenen més risc de desenvolupar altres malalties, com ara diabetis, càncer i problemes cardiovasculars. L'obesitat també afecta sovint l'estat d'ànim i l'autoestima d'aquestes persones.
Per tractar l'obesitat, a més de seguir una bona dieta i fer exercici, de vegades cal prendre algun medicament i, en alguns casos, es pot recórrer a la cirurgia.

D'altra banda, recordem que la Fira de Nadal i del Torró Artesà que se celebra aquest diumenge 13 de desembre col·labora cada any amb la Marató a través del seu estand. A més, enguany, la Colla Bastonera de Cardedeu serà al plató de TV3 actualitzant un dels darrers marcadors de recaptació.

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: