|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Museu

Dimarts, 10 d'abril de 2018

El Museu recorre la història de Ràdio Cardedeu i de Joan Grífols, el seu fundador

L'exposició "Joan Grífols. Una passió, un temps. Ràdio Cardedeu" s'inaugura aquest divendres 13 d'abril, a les 19 h.

El Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu exposa, a partir d'aquest divendres, "Joan Grífols. Una passió, un temps. Ràdio Cardedeu", un recorregut per la història de Ràdio Cardedeu de la mà de la figura del seu fundador i col·leccionista, Joan Grífols, coincidint amb els 10 anys de la seva mort. L'exposició, organitzada conjuntament pel MATBC, Radio Televisió Cardedeu i la família Grífols, s'inaugura a les 7 de la tarda i clourà amb un petit concert tribut a Joan Grífols, a càrrec de Germán Magrazó (veu), Xavier Fort (guitarra) i Jordi López (lap guitar), amb tast de Cervesa Sant Jordi.

JOAN GRÍFOLS. UNA PASSIÓ, UN TEMPS. RÀDIO CARDEDEU
Els anys 70 del segle XX van ser uns moments d'importants canvis polítics, socials i culturals al nostre país, conseqüència dels convulsos anys 60 arreu del món. Després de la mort de Franco l'any 1975, comença una època de progrés i noves llibertats, que porten a una gran part de la societat civil, sobretot els més joves, a transformar el món, posant-se al capdavant de noves iniciatives culturals i socials.

És en aquest context que les primeres emissores de ràdio comencen a emetre. Moltes d'aquestes emissores estaven emparades per l'església catalana, força progressista en aquell moment, tant pel seu punt de vista d'obertura envers la llengua, com en l'educació i l'arrelament del país. A més, pel fet de ser de l'església, no estaven tant controlades per l'Estat.

En aquest context, Cardedeu va començar el seu projecte radiofònic a finals del 1978 i principis del 1979, fruit de la inquietud d'un jove, Joan Grífols i el 29 d'agost de 1979, aprofitant una revetlla al carrer Sant Ramon, es va fer la primera emissió en directe. Naixia Ràdio Borrego, amb la filosofia de ser una ràdio local i independent i que al cap de poc es passaria a dir com la coneixem avui dia, Ràdio Cardedeu. Es tractava d'una emissora que oferia continguts bàsicament d'interès local, cultural i polític amb programes informatius, musicals, tertúlies d'història local i, o de divulgació científica on hi participaven les diferents entitats de la vila així com particulars amb inquietuds diferents. Aquest fet la convertia en una emissora oberta i participativa, característiques que encara avui, prop de 40 anys més tard encara conserva.

JOAN GRÍFOLS, L'IMPULSOR
Nascut el 1947, estudià per pèrit electrònic industrial i, ja de ben jove, es va interessar pel món de la radiodifusió. Als 18 anys va tenir l'ocasió de formar part de l'equip tècnic del cantant José Guardiola, en una gira per l'Estat espanyol. Juntament amb un amic, van crear un taller on construïen equips de música, societat anomenada Nash.

Apassionat per la música, els mitjans radiofònics i les antiguitats, va aconseguir tenir una col·lecció excepcional de ràdios i micròfons, i va ser també un dels principals impulsors del naixement de la Televisió de Cardedeu, la primera televisió local de l'Estat espanyol, així com de les Nits de Folk i Jazz de Cardedeu.

En Joan mor el 2 de març de 2008, deixant al darrera un important llegat i un gran record a les persones que van coincidir en el seu camí. Després de 10 anys de la seva mort, se li vol retre homenatge amb aquesta exposició, il·lustrant el seu recorregut i el seu gran interès pels mitjans radiofònics.

LA COL·LECIÓ DE RÀDIOS I MICROS
Joan Grífols va ser un gran aficionat a les antiguitats i al col·leccionisme. Va començar amb les motos i els cotxes antics, i més endavant, a mesura que s'endinsava en el món de la radiodifusió, es va decantar per les ràdios i micròfons antics.

A mitjan dels anys 80 va començar a moure's pels diferents mercats i fires d'antiquaris, brocanters i col·leccionistes d'arreu, donant peu a la seva creixent afició de col·leccionar ràdios i micròfons de diferents èpoques. Amb els anys, la seva col·lecció ha esdevingut una de les més importants del país.

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: