|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Informació

Divendres, 11 de gener de 2019

Cardedeu commemora els 80 anys del final de la Guerra Civil al municipi

Els actes comencen amb una exposició de documents i fotografies de la Guerra Civil a Cardedeu. S'han programat visites guiades per Cardedeu i pels escenaris de la batalla de l'Ebre, i un cicle de conferències amb persones expertes com Assumpta Montellà, Eduard Navarro, Salvador Coll o Ricard Ginjaume, entre d'altres

L'ANC de Cardedeu, amb col·laboració i suport de l'Ajuntament de Cardedeu, ha organitzat diferents actes per recordar els 80 anys del final de la Guerra Civil. La commemoració posarà l'accent als esdeveniments locals i té l'objectiu de lluitar contra l'oblit, sense voluntat de revenja, i dignificar les víctimes del conflicte.

Els actes comencen aquest dissabte 12 de gener, a les 6 de la tarda a la capella de Sant Corneli, amb la inauguració d'una exposició de documents i fotografies de la Guerra Civil a Cardedeu, fruit d'una recerca en arxius locals, nacionals i internacionals. També és podran contemplar alguns objectes com una bomba llençada en un dels tres bombardejos aeris que va patir Cardedeu durant els darrers dies del gener del 1939 o uns objectes fets per un pres a San Miguel de los Reyes el 1940.

També s'ha programat un cicle de quatre conferències, coorganitzades amb l'Ajuntament de Cardedeu, els dimarts del 22 de gener fins el 12 de febrer. Les xerrades tindran lloc a les 7 del vespre, al Teatre Auditori de Cardedeu. La primera conferència versarà sobre la Batalla de l'Ebre i la retirada, a càrrec d'Assumpta Montellà, amb especial record als cardedeuencs que hi van intervenir. Durant la segona xerrada, just 80 anys després de l'entrada de les tropes franquistes a Cardedeu, es parlarà del final de la Guerra a la nostra vila i les seves conseqüències. El 5 de febrer donarem una visió general de les Brigades Internacionals, i tancarà el cicle el professor Eduard Navarro, sobre la repressió de l’escola catalana.

Els actes es complementaran amb una visita guiada pel centre de la vila, on s'explicaran els principals fets ocorreguts a Cardedeu entre 1936 i 1939; una visita als escenaris de la batalla de l'Ebre i una projecció comentada del documental de memòria oral que va elaborar RTVCardedeu el 2014. La cloenda serà el 16 de febrer amb l’espectacle “Setanta-dos” produït pel Garitu.


Programa d'actes 80 ANYS DEL FINAL DE LA GUERRA CIVIL:

• Dissabte 12 de gener, a les 18 h, a la capella de Sant Corneli
Inauguració de l'exposició de documents i fotografies sobre la Guerra Civil a Cardedeu
Es podrà visitar del 14 al 27 de gener. Els dies feiners de 18 a 20h i els festius d'11 a 14h. Entrada gratuïta.

• Diumenge 20 de gener, a les 12 h, al Casal de la Gent Gran
Trobada amb Andreu Canet, de la Lleva del Biberó
Als 17 anys va ser mobiltizat per l'exèrcit de la República, i va participar a la batalla de l'Ebre. Des de fa uns anys és veí de Cardedeu. 

• Dimarts 22 de gener, a les 19 h, al Teatre Auditori Cardedeu
Conferència "La Batalla de l'Ebre i la retirada", a càrrec d'Assumpta Montellà. Entrada gratuïta.

• Dissabte 26 de gener, a les 10 i a les 12 h
Visita guiada pel centre de la vila als escenaris de la Guerra, a càrrec de Ricard Ginjaume.
Preu: 5€, cal inscripció prèvia a ancdecardedeu1@gmail.com

• Dissabte 26 de gener, a les 17 h, al cinema Esbarjo
Projecció comentada del documental "Relats Viscuts. Memòria Oral de Cardedeu: la Guerra", elaborat per Ràdio Televisió Cardedeu. Entrada gratuïta.

• Dimarts 29 de gener, a les 19 h, al Teatre Auditori Cardedeu
Conferència "El final de la Guerra Civil a Cardedeu" a càrrec de Salvador Coll i Ricard Ginjaume. Entrada gratuïta.

• Dimarts 5 de febrer, a les 19 h, al Teatre Auditori Cardedeu
Conferència "Les Brigades Internacionals", a càrrec de Maria Salicrú i Josep Xaubet. Entrada gratuïta.

• Dissabte 9 de febrer
Visita als escenaris de la batalla de l'Ebre, a càrrec d'Assumpta Montellà. 43€ amb dinar, 28€ sense dinar. Sortida a les 8h des del parc els Pinetons. Cal inscripció prèvia a ancdecardedeu1@gmail.com

• Dimarts 12 de febrer a les 19 h, al Teatre Auditori Cardedeu
Conferència "La repressió de l'escola catalana, del franquisme fins a l'actualitat", a càrrec d'Eduard Navarro. Entrada gratuïta.

• Dissabte 16 de febrer, a les 19.30 h i a les 21 h, al Teatre Auditori
Espectacle "Setanta-dos"
Un camp. Un record. Un homenatge. Un espectacle. Produccions Garitades 2017 (el Garitu). Venda d'entrades a teatreauditoricardedeu.cat, 10 €.

• Diumenge 17 de febrer, a les 10 i a les 12 h
Visita guiada pel centre de la vila als escenaris de la Guerra, a càrrec de Ricard Ginjaume.
Preu: 5€, cal inscripció prèvia a ancdecardedeu1@gmail.com

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: