|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Cultura

Dimecres, 17 d'octubre de 2018

Cardedeu celebra l'Any Pompeu Fabra

De ple en l'Any Fabra, l'Aula de Cultura i l'Oficina de Català, del Consorci per a la Normalització Lingüística, han organitzat aquest dimarts la conferència "Vigència de l'obra i la figura de Pompeu Fabra", a càrrec del filòleg Jordi Mir, amb motiu de la commemoració del 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana.

A més, al vestíbul del teatre s'ha pogut veure l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa", creada per la Direcció General de Política Lingüística.

Jordi Mir, gran coneixedor i divulgador de la vida i l'obra de Pompeu Fabra, va pronunciar una ponència molt ben travada en què va parlar del ‘seny ordenador de la llengua catalana' com una figura cabdal de la història contemporània del nostre país.

Fabra, un intel·lectual brillant, enginyer químic de formació i lingüista de vocació, va dedicar la seva vida a la ingent tasca de dotar la llengua d'un codi normatiu que acabés amb el caos ortogràfic i gramatical de finals del segle XIX i començament del XX. És qui va fer possible que el català passés de llengua literària residual a llengua moderna i de cultura, apta per a tots els usos lingüístics i per a tots els territoris de parla catalana.

Fabra va actuar de manera efectiva en tots els camps de la llengua: va aconseguir unificar i modernitzar l'ortografia (Normes ortogràfiques, 1913); després va establir el nucli essencial de la gramàtica (Gramàtica catalana, 1918) i finalment va publicar el diccionari ( 1932), popularment conegut com el Diccionari Fabra, que ha estat la guia fonamental de la llengua fins als últims anys.

En els darrers anys de la seva vida, Fabra es va convertir en un símbol de la llengua i la cultura catalanes.

Després de la intervenció de Jordi Mir, es va projectar un vídeo del diari ARA "Gràcies Fabra, i vetlla'ns des de Prada", on Jordi Mir conversa amb el periodista Antoni Bassas i el guia pels escenaris de l'exili de Fabra, a l'Empordà i el Conflent.

La conferència va aplegar un bon nombre de persones, entre les quals alumnes dels cursos de català, voluntaris i aprenents del VxL, membres de l'Aula de Cultura, entre d'altres.

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: