|  Mida text
Inici Imatge decorativa Àmbits Imatge decorativa Ajuntament Imatge decorativa Informació municipal Imatge decorativa Serveis i tràmits Imatge decorativa Oferta pública Imatge decorativa Guia del municipi Imatge decorativa Actualitat Imatge decorativa Cardedeu

Notícies Cultura

Divendres, 24 de novembre de 2017

Cardedeu celebra l'Any Palau i Fabre

Tomàs Nofre ens acosta a la vida i l'obra de Josep Palau i Fabre
En el marc de la 4a edició del cicle PAM! Poesia a Manta i de la 27a edició del programa Voluntariat per la llengua, la Biblioteca va acollir la conferència "Josep Palau i Fabre, l'Alquimista", a càrrec del professor de literatura Tomàs Nofre, estudiós de diversos aspectes de l'obra de Palau i Fabre, amb qui va tenir una relació d'amistat, i president de la Fundació Palau durant el període 2008-2016.

Tomàs Nofre va parlar de la vida i l'obra d'aquest escriptor singular i, sobretot, de la seva obra poètica recollida en el volum Poemes de l'Alquimista, un dels llibres més importants de la literatura catalana del segle XX. Va destacar cinc etapes en la vida de Palau i, en cada una, hi va intercalar i comentar fotografies i lletres d'alguns dels seus poemes.

- 1a etapa: l'ambició d'esdevenir escriptor (1917-1939) - poema El primer amor
- 2a etapa: de l'activisme cultural a la clandestinitat (1939-1945) - poema: La sabata
- 3a etapa: l'exili a França (1946-1961) - poema: L'ombra d'Anna. Desenvolupa el concepte del que per a ell representa l'Alquímia: considerar la poesia com un mètode d'experimentació. Poema: L'estranger
- 4a etapa. El retorn i la lenta represa (1961 - 1975). Deixa la poesia (poema: Comiat) i se centra a estudiar l'obra de Pablo Picasso, a la qual va dedicar més de vint llibres (alguns traduïts a una desena de llengües). És per això que és considerat un dels especialistes més prestigiosos en l'àmbit mundial sobre la vida i l'obra de Picasso.
- 5a etapa: l'acompliment dels projectes (1976-2008). Reconeixements i premis, entre d'altres el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i inauguració de la Fundació Palau de Caldes d'Estrac. Poema: Cant Espiritiual, que constitueix una voluntat de diàleg amb Déu.

A la part final de la seva intervenció, Nofre va obsequiar el públic assistent amb dos poemes fantàstics de Palau i Fabre interpretats per les cantants M. del Mar Bonet (Jo em donaria a qui em volgués) i Gemma Humet (La dona).

Fins al 5 de desembre, a la Biblioteca, es pot veure l'exposició "Josep Palau i Fabre. L'home és un animal que es busca", de la Institució de les Lletres Catalanes.

Imatges

Adreces i telèfons


Ajuntament de Cardedeu

Pl. de Sant Joan, 1
08440 Cardedeu
NIF P-0804500-G
T. 93 844 40 04
F. 93 871 14 77
cardedeu@cardedeu.cat
Amb la col·laboració de: